Zoeken
Praktijkvoorbeeld
09 september 2019

Burgemeester Bart Somers over de lokale aanpak van polarisatie in Mechelen

Bekijk de video van de volledige lezing

Inwoners van Mechelen kunnen het beamen: in twee decennia tijd is er heel wat veranderd in hun stad. Waar Mechelen vroeger geplaagd werd door verpaupering, een onveiligheidsgevoel en wantrouwen tussen bevolkingsgroepen, geldt de Dijlestad vandaag als een model voor andere centrumsteden in Vlaanderen en daarbuiten. Ook voor de aanpak van polarisering en radicalisering kan de stad een positief trackrecord voorleggen.

Burgemeester Bart Somers lichtte op vraag van Kazerne Dossin en VVSG die lokale aanpak toe op een studiedag. Bekijk hier deze leerrijke getuigenis van hoe je als stad kan kiezen voor connecting narratives in plaats van counter narratives.

De Turkse schrijver Akyol zei ‘Modern society is not a way of living, it’s tolerating different ways of living’. (…) Dat is volgens mij de enige basis die de cohesie garandeert tussen diverse mensen in de samenleving.

Bart Somers, Burgemeester Stad Mechelen
Bekijk ook de lezing rond polarisatiemapping
Via big data polarisatie in kaart brengen

John Rozema en Ad Schalkx werken aan een ‘big data’-benadering van het polarisatie-fenomeen. Met geavanceerde linguïstische analyse op basis van geanonimiseerde data van sociale media trachten ze de sociale ontwikkeling, polarisatie of verbinding meetbaar te maken. Zo kan men in realtime én volledig geautomatiseerd sociale escalaties voorspellen, of juist de graad van cohesie opvolgen.