Zoeken
Praktijkvoorbeeld
03 oktober 2019

Schoolinspecteur bemiddelt tussen jongeren en politie

© Boumediene Belbachir

Schoolinspecteur Fabio Carzedda (politie CARMA) is een bemiddelaar. Met een mix van toegankelijkheid en autoriteit ontmijnt hij conflicten tussen jongeren en politie. Zijn grijns is zijn wapen: “Ik ben streng als het moet en lach wanneer ik maar kan.”

Vrijdagochtend, kwart over 8. Groepjes jongeren troepen samen aan de Collegelaan in Genk. Swingende bontkragen links, gsm’s en gestylde haren rechts. Op de groei gekochte fietsen banen zich een weg door de massa.

“Maak eens plaats, mannen” klinkt het kalm. Het is een agent in uniform, compleet met pepperspray en handboeien. Nauwelijks groter dan de oudste tieners, die hem enthousiast de hand schudden. “Hé collega!” grapt er een. “Alles goed?” vraagt schoolinspecteur Fabio Carzedda hem. “Hoe gaan de examens?”

“Deze is niet zoals andere agenten”

Fabio komt hier bijna dagelijks. Het pleintje voor de broodjeszaak is dé voorschoolse hangplek voor leerlingen van het Technisch Instituut Sint-Lodewijk, het Onze-Lieve- Vrouwlyceum en de Kunstschool. Zijn missie: een brug slaan tussen jongeren en de politie. Want wie op tijd begint met blussen, kan een brand doven met een glas water.

(…)

Lees verder op klasse.be
Klik hier om het volledige artikel te lezen