Zoeken
Praktijkvoorbeeld
23 juni 2020

Zelfmoord leidt tot polarisatie in moskee

In de hele samenleving zie je vaak wij-zij-verhalen terugkomen. Vraag is hoe schadelijke polarisatie best kan gemanaged worden. In dit filmpje getuigt imam Khalid Benhaddou over hoe de zelfmoord van een dame de moskeegemeenschap in twee kampen dreigde te verdelen, en hoe hij aan de hand van het depolarisatiekader van Bart Brandsma de zaak wist te keren.

Na de zelfmoord ontstond er onenigheid binnen de gemeenschap over de vraag of er al dan niet een dodengebed, een belangrijk overlijdensritueel binnen de islam, voor haar gebeden moest worden. Vanuit de gedachte dat zelfmoord plegen een zonde is, ontspon zich een polarisatie tussen voor- en tegenstanders. Als imam koos Khalid Benhaddou ervoor zich in de positie van bemiddelaar te plaatsen.

Depolarisatiestrategie Brandsma

Zich baserend op de depolarisatiestrategie van Bart Brandsma koos Benhaddou ervoor de gamechangers van Bart Brandsma toe te passen. Door enerzijds het onderwerp te veranderen, en anderzijds te focussen op het stille midden, wist hij de tegenstellingen te overkomen.

Bekijk ook: 'Leerlingen tijdens ramadan begeleiden?'
Emilie Le Roi legt uit hoe je hier het best mee omgaat

Wanneer leerlingen op school aangeven dat ze meedoen aan de ramadan, stuit dit vaak op heel wat bezorgdheid