Zoeken
Onderzoeksresultaat
09 september 2019

Polarisatiemapping: sociale media een splijter of verbinder?

Sociale media zien we meestal als brandstofleverancier van polarisatie. In onze feed op twitter of facebook worden we dagelijks geconfronteerd met ontelbare gesprekken die draaien om een fundamenteel wij-zij denken. Of die uitspraken over identiteit nu positief, negatief of neutraal zijn maakt daarbij niet uit. De gesprekken leveren de brandstof die polarisatie nodig heeft. Maar wat als je sociale media nu eens zou kunnen inzetten als hulpmiddel? Wat als je al die online gesprekken zou kunnen opvangen en analyseren? Zou je zo de polarisatie in kaart kunnen brengen? Dat is precies wat John Rozema (HowAboutYou) en Ad Schalkx (Semantix) proberen te doen.

Rozema en Schalkx werken aan een ‘big data’-benadering van het polarisatie-fenomeen. Met geavanceerde linguïstische analyse op basis van geanonimiseerde data van sociale media trachten ze de sociale ontwikkeling, polarisatie of verbinding meetbaar te maken. Zo kan men in realtime én volledig geautomatiseerd sociale escalaties voorspellen, of juist de graad van cohesie opvolgen.

Bekijk hier de video van de lezing waarin beide ontwikkelaars op vraag van Kazerne Dossin en VVSG op een studiedag (juni 2018) hun techniek toelichten, en de mogelijkheden van hun platform overlopen.