Thema: Levensbeschouwing
Handleiding Intersectioneel denken voor professionals
In deze handleiding van ella vzw wordt uitgelegd wat intersectionaliteit precies is, waarin het verschilt van benaderingen zoals gelijke kansen en diversiteit, en worden concrete tips gegeven voor organisaties.
Meer infoRicht je als school een gebedsruimte in?
Hoe ga je als school om met de vraag om te kunnen bidden op school? Niet door meteen een gebedsruimte in te richten, stelt imam en expert Khalid Benhaddou.
Meer infoHandreiking: omgaan met maatschappelijke spanningen in wijken
Een dossier met achtergrondinformatie en praktische tips voor professionals en beleidsambtenaren, opgesteld door het Kennisplatform Integratie en Samenleving.
Meer info‘Deïslamiseer’ probleemgedrag bij moslimleerlingen
Hoe ga je om met een moslim die een bepaalde uitspraak doet of gedrag vertoont dat afwijkt van de norm? Ga je dit automatisch kaderen in het licht van diens religieuze identiteit?
Meer infoKunstproject: leer je leerlingen op een andere manier kennen
Hoe kan je tot een gesloten leerling doordringen? Een kunstproject levert onverwacht verrassende resultaten op. Leerling Ilias getuigt.
Meer infoRacisme bij ouders: hoe reageer je?
Racistische reacties kan je ook bij ouders aan de schoolpoort tegenkomen. Hoe reageer je als school op zo’n incident? Klasse stelde 8 tips op.
Meer info‘Deradicalisering’: Wetenschappelijke inzichten voor een Vlaams beleid
Het Vlaams Vredesinstituut wil met dit boek internationaal onderzoek over gewelddadig extremisme vertalen naar het beleid en de praktijk in Vlaanderen.
Meer infoOmgaan met controverse en polarisatie in de klas
Dit boek van Maarten Van Alstein biedt een pedagogisch kader om in de klas en op school om te gaan met controverse en polarisatie.
Meer infoInfofiche ‘Didactisch aan de slag rond controversiële onderwerpen’
Om aan de slag te gaan rond netelige maatschappelijke kwesties kan je beroep doen op verschillende werkvormen. Deze infofiche reikt mogelijkheden én randvoorwaarden aan.
Meer infoInfofiche ‘Reageren op confronterende uitspraken en verhitte discussies’
Hoe reageer je op confronterende uitspraken? Hoe zorg je ervoor dat de situatie niet escaleert, terwijl je toch probeert een gesprek aan te gaan?
Meer infoVia ‘Democratische Dialoog’ naar een verbindend gesprek
Een Democratische Dialoog is een verbindende en onderzoekende dialoog over een moeilijk bespreekbare kwestie.
Meer infoTips voor het lesgeven over de evolutietheorie
Sommige leerkrachten ervaren al stress op voorhand als ze weten dat ze de evolutietheorie moeten uitleggen aan jongeren.
Meer infoExperiment: de evolutietheorie doceren op drie manieren
Als leraar vraag je je af hoe je best de evolutietheorie doceert. Een interessant experiment hierover werd uitgevoerd in een Gentse secundaire school.
Meer infoDialoogtips: richtlijnen voor een gesprek over maatschappelijk en levensbeschouwelijk gevoelige thema’s
Lerarenopleiders en leerkrachten missen vaak concrete handvaten om een constructief gesprek over maatschappelijk en levensbeschouwelijk gevoelige thema’s te faciliteren.
Meer infoKlas Op Stelten: Webinars over controverses op school
Bekijk een dubbel webinar rond controverses in de klas en op school, met concrete aanwijzingen om constructief om te gaan met leerstof die controverse kan oproepen.
Meer infoIdentiteit in de aanslag: onderzoeksrapport Awel
De terreuraanslagen van Parijs, Brussel en Zaventem en Manchester hebben de jongeren die jongerenhulplijn Awel contacteerden emotioneel geraakt. Awel schreef hier een onderzoeksrapport over.
Meer infoOmgaan met moslimleerlingen die niet meegaan op uitstap
Ouders met een moslimachtergrond sturen soms hun kinderen niet mee op meerdaagse schooluitstappen. Uitzonderlijk kan dit aanleiding geven tot een onderhuids groeiende polarisatie.
Meer infoKiezen tussen offerfeest of eerste schooldag
In 2017 viel de eerste dag van het nieuwe schooljaar samen met het Offerfeest, een belangrijk feest binnen de islam. Hoe kunnen scholen best reageren?
Meer infoVraag naar halal verdeelt lerarenkorps
Enkele ouders vragen halalvoeding voor hun kinderen te voorzien tijdens een kennismakingsdriedaagse. Er ontstaat onenigheid binnen het lerarenteam.
Meer infoBurgemeester Bart Somers over de lokale aanpak van polarisatie in Mechelen
Voor de aanpak van polarisering en radicalisering kan de stad een positief trackrecord voorleggen.
Meer infoVarkensvlees tijdens kookles met moslimjongeren
Emilie Le Roi bekijkt in dit filmpje wat de regelgeving hierover zegt, en hoe scholen zich hierop kunnen voorbereiden.
Meer infoVerliefdheid leidt tot polarisatie tussen gemeenschappen
Een aanvaring tussen twee meisjes mond uit in een hoogoplopende polarisatie tussen de Portugese en de Marokkaanse gemeenschap op school.
Meer infoWeigering deelname kennismakingsmoment met imam
Pedagogisch begeleider Chris Wyns gaat samen met alle partijen in dialoog, op zoek naar een oplossing.
Meer infoOmgaan met weigering deelname aan zwemles
Hoe ga je als school om met een leerling die weigert deel te nemen aan de zwemles? Hoe ga je in gesprek zonder in conflict te verzanden? Pedagogisch begeleider Chris Wyns geeft enkele tips mee.
Meer infoLeerlingen tijdens ramadan begeleiden
Wanneer jonge leerlingen op school aangeven dat ze meedoen aan de ramadan, stuit dit vaak op heel wat bezorgdheid. Emilie Le Roi bekijkt in dit filmpje hoe je als leraar of directie kan omgaan met deze situatie.
Meer info