Thema: Partijpolitiek
Analyse van communicatie Vlaamse politieke accounts op sociale media
Onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel en UCLouvain maakten in opdracht van Unia een taalwetenschappelijke analyse van de boodschappen van politici, partijen en influencers op sociale media in verkiezingstijd.
Meer infoHandboekenvergelijking Israël-Palestina: kijken door elkaars bril
Stefanie Van Brussel maakte samen met derdegraads leerlingen een bijzondere denkoefening in een poging een zeer geladen ontwerp te ontmijnen en bespreekbaar te maken vanuit verschillende perspectieven.
Meer infoHandreiking: omgaan met maatschappelijke spanningen in wijken
Een dossier met achtergrondinformatie en praktische tips voor professionals en beleidsambtenaren, opgesteld door het Kennisplatform Integratie en Samenleving.
Meer infoPartijpolitieke polarisatie in de klas
Een leraar wordt tijdens een les rond migratie geconfronteerd met een leerling waarbij alleen al het woord ‘Koerden’ werkt als een rode lap op een stier.
Meer infoHandleiding: van polarisatie naar verbinding in buurten
Hoe kan je als gemeente of buurtprofessional vroegtijdig polarisatie op buurtniveau signaleren, voorkomen en verminderen?
Meer infoDigitale module ‘Omgaan met extreem gedrag’
Deze online tool helpt leraren in het middelbaar onderwijs om het gesprek aan te gaan over maatschappelijke spanningen binnen de school.
Meer info‘Deradicalisering’: Wetenschappelijke inzichten voor een Vlaams beleid
Het Vlaams Vredesinstituut wil met dit boek internationaal onderzoek over gewelddadig extremisme vertalen naar het beleid en de praktijk in Vlaanderen.
Meer infoInfofiche ‘Didactisch aan de slag rond controversiële onderwerpen’
Om aan de slag te gaan rond netelige maatschappelijke kwesties kan je beroep doen op verschillende werkvormen. Deze infofiche reikt mogelijkheden én randvoorwaarden aan.
Meer infoComplotdenken in de klas: praktische tips voor docenten
De Nederlandse Anne Frank Stichting stelde samen met Stichting School & Veiligheid een aantal praktische tips en suggesties op.
Meer infoVia ‘Democratische Dialoog’ naar een verbindend gesprek
Een Democratische Dialoog is een verbindende en onderzoekende dialoog over een moeilijk bespreekbare kwestie.
Meer infoPolariserende uitspraken monden uit in conflict. Wat doe je als leraar?
Soms kan het behandelen van een bepaald onderwerp tijdens de les al genoeg zijn om polariserende uitspraken te ontlokken aan een leerling.
Meer infoJongeren weigeren één minuut stilte na aanslagen
Na de aanslagen in Brussel werd er in verschillende scholen een minuut stilte gehouden als steunbetuiging voor de slachtoffers. Enkele scholen werden geconfronteerd met een groep jongeren die weigerden aan deze minuut deel te nemen.
Meer infoDialoogtips: richtlijnen voor een gesprek over maatschappelijk en levensbeschouwelijk gevoelige thema’s
Lerarenopleiders en leerkrachten missen vaak concrete handvaten om een constructief gesprek over maatschappelijk en levensbeschouwelijk gevoelige thema’s te faciliteren.
Meer infoKlas Op Stelten: Webinars over controverses op school
Bekijk een dubbel webinar rond controverses in de klas en op school, met concrete aanwijzingen om constructief om te gaan met leerstof die controverse kan oproepen.
Meer infoPreventieve aanpak op school na couppoging in Turkije
De mislukte staatsgreep in Turkije in juli 2016 dreigt de relaties tussen verschillende gemeenschappen in het Antwerpse Atheneum te vertroebelen. De directrice grijpt in.
Meer infoHoe gaan gidsen in Kazerne Dossin om met polarisatie?
Als gids in Kazerne Dossin kan je je nu en dan verwachten aan gepeperde uitspraken. Hoe ga je daar als gids best mee om?
Meer infoBurgemeester Bart Somers over de lokale aanpak van polarisatie in Mechelen
Voor de aanpak van polarisering en radicalisering kan de stad een positief trackrecord voorleggen.
Meer info