Zoeken
Tools & tips
03 oktober 2019

Racisme bij ouders: hoe reageer je?

‘Haal die vod van je kop’ of ‘Dat kan je vriend niet zijn want hij is (g)een moslim’. Racistische reacties kan je ook bij ouders aan de schoolpoort tegenkomen. Soms leidt dat zelfs tot een slaande ruzie. Hoe reageer je als school op zo’n incident? “Wees duidelijk. En kies voor de dialoog”, zegt Cathy de Raes. Zij is projectmanager Basisonderwijs en Leerlingenbegeleiding bij de Pedagogische Begeleidingsdienst van het GO!.

1Wees duidelijk: dit kan niet door de beugel

Of je nu leraar of directeur bent, distantieer jezelf van de racistische woorden. Maak duidelijk dat zulke uitspraken voor jou onaanvaardbaar zijn, vanuit je persoonlijke visie, het schoolreglement en zelfs de grondwet. Dit kan niet.

2Hou het incident zo klein mogelijk

Beperk de chaos en het tumult zo veel mogelijk. Kinderen begrijpen de context van het incident immers niet helemaal. Misschien hebben zij de racistische opmerking zelfs niet gehoord. Zo’n ruzie komt hard aan, zeker bij de kinderen van de betreffende ouders. Zij zullen altijd de kant van hun eigen papa of mama kiezen. Want hun ouders zijn voor hen veel meer dan die ene uitspraak.

(…)

Ontdek nog 6 tips op klasse.be
Klik hier om het volledige artikel te lezen

Praktijkvoorbeelden

Hoe omgaan met polarisatie in de klas?

Meer info

Hoe wetenschappelijke micro-influencers vaccintwijfelaars weten te overhalen

Meer info

Hoe geef je les over de Holocaust in een multiculturele klas?

Meer info