Agenda

24/05 Studiedag: Hoe omgaan met het koloniaal verleden? – Een ontmoeting tussen Vlaanderen en Nederland

  • 24/05/2022
  • 11:00 - 17:00
  • deBuren, Brussel

Meer dan ooit staat de verhouding tot onze eigen koloniale geschiedenis in de belangstelling. Vlaamse - en Nederlandse steden en gemeenten vragen om ondersteuning hoe met deze thematiek om te gaan. Hoe zorg je ervoor dat jouw dekolonisatie traject een breed gedragen verhaal blijft en niet zorgt voor onnodige schadelijke polarisatie - en wij-zij denken?

We willen graag aan deze vraag tegemoet komen met een ontmoetingsmoment tussen Nederlandse en Vlaamse steden en gemeenten. Zo kunnen we van elkaars aanpak leren en elkaar inspireren. Wat is concreet de rol van het bestuur in het omgaan met het koloniaal verleden, hoe voer je dat historisch onderzoek en op welke manier ga je aan de slag met de resultaten? Op welke manier grijp je in op de publieke ruimte? En hoe organiseer je succesvolle participatietrajecten?

Schrijf je in!

Wij-Zij organiseert daarom op 24 mei, in samenwerking met Agentschap Binnenlands Bestuur, Agentschap Integratie & Inburgering, Vlaamse Gemeenschapscommissie, en FARO, Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed, deze studiedag rond het koloniaal verleden. In Cultuurhuis deBuren en Muntpunt, Brussel, zullen we in gesprek gaan met Vlaamse en Nederlandse steden en gemeenten om aan een internationale kennisuitwisseling te doen.

  • 10u30 Ontvangst cultuurhuis deBuren, Brussel
  • 11u Openingsgesprek met hoogleraar koloniale geschiedenis Idesbald Goddeeris en voorzitter Nederlandse Unesco Commissie Kathleen Ferrier.
  • 12u20 Broodjeslunch
  • 13u Keuze tussen het ontmoetingsmoment Leuven, Tilburg en Den Haag of de dekoloniale wandeling in Brussel met auteur en onderzoeker Lucas Catherine
  • 15u Keuze tussen het ontmoetingsmoment Oostende en Rotterdam of Gent, Mechelen en Amsterdam
  • 16u30 Afsluitend drankje in bar Muntpunt, Brussel

Deze studiedag is voor professionals van zowel Vlaamse – als Nederlandse steden en gemeenten, we zetten daarom tijdens de ontmoetingsmomenten ook maximaal in op participatie vanuit het publiek – en de mogelijkheid om vragen te stellen. Schrijf je alvast in voor deze gratis studiedag met de button bovenaan, de plaatsen zijn beperkt!