Agenda

29/04 Studiedag: Dekolonisatie in onderwijs

  • 29/04/2022
  • 09:30 - 15:30
  • AfricaMuseum

Hoe we kunnen omgaan met het eigen koloniale verleden staat vandaag meer dan ooit in de belangstelling. De kritiek en het bewustzijn rond deze problematiek en het belang van multiperspectiviteit nemen sterk toe en dringen ook ons onderwijs binnen. Meer en meer leerlingen willen een ander perspectief, zijn nieuwsgierig naar deze periode en stellen kritische vragen. Maar hoe moet je daar als leerkracht mee omgaan wanneer je zelf niet alle kennis en vaardigheden hebt? Hoe voer je de ongemakkelijke gesprekken die hier bij komen kijken in de praktijk? Hoe breng je een dekoloniale visie in jouw lessen?

Schrijf je in

In samenwerking met het AfricaMuseum organiseren we op vrijdag 29 april van 9.30u tot 15.30u een studiedag om leerkrachten die met deze vragen zitten te versterken. Naast lezingen, dialoog en een debat waarin we verschillende stemmen rond dekolonisatie aan het woord laten en tips geven voor de concrete klaspraktijk, bieden we ook een rondleiding in het museum aan. Waar? In het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika, Leuvensesteenweg 13, 3080 Tervuren.

Programma en sprekers

9.30 Ontvangst
10.00 Welkom door algemeen directeur van het AfricaMuseum dr. Guido Gryseels
10.10 Introductie door de onderwijsverstrekkers en RAN-ambassadeur
10.20 Lezing door Karel van Nieuwenhuyse over nieuwe leerplannen, eindtermen, handboeken en de noodzaak aan multiperspectiviteit in geschiedenis- en andere lessen
11.00 gegidste rondleiding in het AfricaMuseum
12.30 lunch
13.15 Inzichten uit de klaspraktijk door Stefanie van Brussel, leerkracht geschiedenis in
GO! atheneum Antwerpen
13.45 Inzichten door Pravini Baboeram van het Expertise Centrum Diversiteitsbeleid ECHO Nederland, over hoe ongemakkelijke gesprekken voeren in de klaspraktijk en het
implementeren van een dekoloniale benadering in de les.
14.15 Koffiepauze
14.30 Afsluitend debat met Don Moussa Pandzou, Pravini Baboeram van het Expertise Centrum Diversiteitsbeleid ECHO Nederland, Sharelly Regina directeur basisschool het Kompas en Stefanie van Brussel, leerkracht geschiedenis. Moderator van het gesprek is Reine Elisabeth Nkiambote, journalist.
15.30 einde

Tussendoor krijg je ook de kans om je te laten inspireren op een infomarktje met interessant lesmateriaal rond dit thema.

Deze studiedag wordt georganiseerd door het Wij-Zij Netwerk, met GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap, Katholiek Onderwijs Vlaanderen, OVSG Onderwijsvereniging van Steden en Gemeenten, het Hannah Arendt Instituut, Radicalisation Awareness Network (RAN), Bijzonder Comité voor Herinneringseducatie en het AfricaMuseum.

Dit evenement is voorbij, inschrijven is niet meer mogelijk