Agenda

29/9 Training Online Polarisatie door Textgain Academy

  • 29/09/2022
  • 09:00 - 16:30
  • Wandelafstand Centraal Station, Antwerpen

Textgain Academy organiseert twee trainingen in Antwerpen over online radicalisering en extremisme. De eerste training in de voormiddag biedt een inkijk in de online wereld van rechtsextremisme en de training in de namiddag gaat over de gamificatie van haatspraak, radicalisering en terrorisme. Deze training is geschikt voor alle professionals die met burgers in contact komen via sociale media zoals, lokale ambtenaren, leerkrachten, jongerenwerkers, ...

Vroegdetectie Online Rechtsextremisme 9.00 – 12.30 uur

In deze tijden van digitalisering vinden ook subversieve organisaties meer hun weg naar het internet en rechts- extremisten zijn daar geen uitzondering op. Ook de Belgische Staatsveiligheid en de Nederlandse AIVD merkten deze evolutie op en waarschuwden voor de opmars hiervan in recente publicaties.

Tijdens deze training duikt Textgain in de wereld van het online rechts-extremisme. Hierbij gaan ze niet alleen op zoek naar welke klassieke en alternatieve sociale media het meest gebruikt worden om rekruterings- en ideologische boodschappen te verspreiden, maar bekijken ook hoe welke dynamieken zich tussen deze platformen afspelen. Daarnaast analyseren we ook hoe deze online boodschappen worden opgebouwd. Dit door middel van een profielschets op basis van visuele kenmerken (vb. kledij, haartooi, etc.), vrijetijdsbesteding (vb. lichaamscultuur, muziek, lectuur, dating, etc.) en communicatie (vb. memes, emoji, cijfercodes, afkortingen, etc.)

Gamificatie van haatspraak, radicalisering en terrorisme 13.30 – 16.30 uur

Met een omzet van 175 miljard dollar, en meer dan 3 miljard gamers wereldwijd, neemt de gaming business een belangrijke plaats in binnen onze maatschappij. Supersnel internet zorgt ervoor dat spelers uit alle uithoeken van de wereld door één muisklik met elkaar verbonden worden, waardoor gaming uitgroeide tot een belangrijke sociale activiteit. Deze groeiende populariteit zorgt er jammer genoeg ook voor dat de gaming cultuur steeds aantrekkelijker wordt voor extremisten om propaganda te verspreiden en haatspraak verder te normaliseren. In extreme gevallen worden er zelfs elementen van gamificatie gebruikt tijdens terroristische aanslagen.

Beide trainingen hebben plaats naast het Centraal Station van Antwerpen en zijn dus eenvoudig te bereiken met het openbaar vervoer.