Agenda

6/12 Screening Young Plato & Filocafé

  • 06/12/2022
  • 19:30
  • Cinema Lumière, Mechelen

Young Plato is een documentaire die zich afspeelt in Belfast, een gebied dat sterk is getekend door the troubles van de jaren ‘60 - ‘90. De film toont hoe schoolhoofd Kevin McArevey door middel van filosofische vragen kinderen uit zijn lagere school prikkelt om samen na te denken over hoe we op een geweldloze manier kunnen samenleven. Wij-Zij organiseert aansluitend het filosofisch café waar ook jij aan den lijve kan ondervinden wat de meerwaarde kan zijn van een Socratische dialoog om te depolariseren - schrijf je in!

Tijdens de film Young Plato volgen we schoolhoofd Kevin McArevey die door middel van het gebruik van de Socratische dialoog verbinding schept in een gebied in Noord-Belfast, Ardoyne, waar geweld en sociale ontwrichting de norm is. Hij en zijn toegewijde team trachten door hun lessen in kritisch denken de positie van deze jongens te emanciperen, voorbij de armoede, drugs en het geweld dat hun gemeenschap teistert. Wat is de kracht van filosoferen met jonge kinderen in het omgaan met trauma, geweld en conflict?

Na de film organiseren Blue Bird Docs, zusterorganisatie van productiehuis Clin d’oeil films die de impact campagne van “Young Plato” opzet en Wij-Zij, een filocafé, waar je zelf kan ervaren wat de meerwaarde is van een Socratisch gesprek. Naast het voeren van het gesprek geven we concrete tools en handvaten mee om zelf kwalitatieve, filosofische gesprekken met jonge kinderen te voeren. Het filocafé zal worden geleid door Eef Cornelissen, onderzoeker aan de Odisee Hogeschool en als filosofe gespecialiseerd in de methodiek filosoferen met kinderen en jongeren. Naast het faciliteren van meerdere dialogen in de klas, werkt ze ook binnen de lerarenopleiding didactisch materiaal uit en geeft ze opleidingen aan leerkrachten en docenten rond dialoog over gevoelige samenlevingsthema’s.

Koop tickets
Young Plato

Documentaire + filocafé