Agenda

KWB organiseert griezeltocht over nepnieuws

Hoe breng je een maatschappelijk thema als nepnieuws onder de aandacht bij jong en oud? En hoe zorg je ervoor dat het mensen bijeen brengt en aanzet tot praten in het gezin? Wij-Zij-partner KWB werkte een griezeltocht uit over het thema en zette zo zowat 20.000 kinderen en (groot)ouders aan om na te denken over echt en nep.

De kwb-griezeltocht is een jaarlijkse luisterwandeling voor jong en oud met twee spannende verhalen op kinder- en jongerenmaat. Door met je smartphone een QR-code te scannen op de grote griezelborden langs de route kan je telkens een deel van een verhaal beluisteren. Als extraatje zijn er leuke opdrachten en vragen voor onderweg. De verhalen van deze derde tocht over nepnieuws werden exclusief voor kwb geschreven, en verteld door Warre Borgmans.

Nepnieuws als rode draad

Naast gezinnen een leuke activiteit laten beleven ging gezinsvereniging kwb met de griezeltochten een extra uitdaging aan: de dynamieken van nepnieuws zichtbaar en bespreekbaar maken. Tijdens de luistertocht verspreidde nepnieuws zich als een lopend vuurtje en gingen de deelnemers met hun gezin of groep op zoek naar het echte verhaal.

Na de tocht is er ook veel aandacht voor nazorg: hoe praat je met je kind over nepnieuws of geweld in het nieuws? Hoe ga je samen op zoek naar betrouwbare info? Via een mailing en webpagina krijgen ouders extra handvaten aangereikt om in hun gezin de dialoog te openen over dit thema.

Gratis webinar

Op 31 januari 2023 organiseren Mediawijs en kwb een gratis webinar over hoe je in gesprek gaat met kinderen en jongeren rond nepnieuws. Interesse? Geef je gegevens door op www.kwb.be/nepnieuws en bepaal mee de inhoud door je vragen rond nepnieuws door te geven.

Schrijf je in
Gratis webinar van KWB & Mediawijs