Agenda

Nieuwe Edubox over migratie

Meningen lopen uiteen en zijn niet altijd gebaseerd op feiten. De nieuwe EDUbox Migratie helpt leerkrachten om het gesprek over dit sterk gepolariseerd onderwerp te openen met hun leerlingen, op een correcte en interactieve manier.

De EDUbox Migratie is een kant-en-klaar lespakket dat jongeren bewust maakt van de complexiteit van het thema migratie. Leerlingen leren erover nadenken en een eigen mening vormen. Ze komen tot het besef dat migratie kansen en uitdagingen creëert en dat we over het femoneen moeten durven praten en van mening verschillen. 

Hoe zit de EDUbox in elkaar?

De EDUbox bevat een stukje theorie, praktijkoefeningen, voorbeelden en een voorgeprogrammeerde chatbox. Hij is ook gekoppeld aan een uitgebreid digitaal luik met audiovisueel materiaal, met onder meer VRT-journaliste Marjan Temmerman, die de leerlingen uitlegt wat migratie juist is aan de hand van een aantal stellingen, en professor Ilse Derluyn van CESSMIR (UGent), die een heldere uitleg geeft over het verschil tussen migranten en vluchtelingen en het verloop van een asielprocedure.

Ga naar de catalogus op de website van EDUbox om de EDUbox Migratie te gebruiken. Hij is beschikbaar als:

  • downloadbare pdf (voor zelfstandig groepswerk in de klas)
  • interactieve website (voor zelfstandig groepswerk in de klas)
  • interactieve videoles  (als individueel leertraject) [eind november]
  • lespakket in het Frans [eind november]

De EduBox Migratie is een initiatief van Caritas International,  Hannah Arendt Instituut, CESSMIR van Universiteit Gent, Tumult,  Other Talk,  BELvue en Red Star Line Museum.

Wat is een EDUbox?

EDUbox is een educatief en interactief concept van de VRT om jongeren te laten kennismaken met één bepaald maatschappelijk thema. Eerder kwamen al onderwerpen als sociale media, artificiële intelligentie, duurzaamheid en gezondheid aan bod. Elke EDUbox informeert, inspireert en stimuleert jongeren om zelf met het onderwerp aan de slag te gaan.

Deze kant-en-klare lespakketten zijn voorzien voor gebruik in de klas. Leerlingen of studenten werken in kleine groepjes met fiches, in de vorm van een fysieke doos of een interactieve website. Deze fiches bevatten een klein stukje theorie, praktijkoefeningen en opdrachten. Ze zijn ook gekoppeld aan een uitgebreid digitaal luik met audiovisueel materiaal.

EDUbox Migratie
Hoe faciliteer je het gesprek over migratie in de klas?