Impactdag- Polarisatie: Wat doen we ermee?
- Jongeren die kat en muis spelen met de politie
- Algoritmes die je eigen gelijk versterken
- Burgers die de overheid de rug toekeren
Polarisatie zit overal: op straat, online en aan de keukentafel. Dat weten we intussen wel.
De vraag is: hoe gaan we ermee om? En vooral: hoe doen we dat op een manier die niet verder verdeelt, maar opnieuw verbindt?
Tijdens deze impactdag verkennen we drie actuele thema’s, samen met experten, ervaringsdeskundigen en beleidsmakers:
- Jongeren versus politie: Van botsen naar boksen in Gent
- Online polarisatie: Hoe sociale media ons uit elkaar drijven en wat we eraan kunnen doen
- Burgers versus de overheid: Hoe je opnieuw vertrouwen kunt winnen
Elke sessie vertrekt vanuit een concrete casus. We leggen inzichten naast elkaar en zoeken samen uit: wat kunnen we morgen anders doen?
We sluiten de dag af met een paneldebat rond de centrale vraag: Hoe dichten we in Vlaanderen en Brussel de kloof tussen wat we weten over polarisatie en wat we ermee doen? met onder andere Griet De Craen (hoofdredacteur VRT NWS) en Hannes Anaf (burgemeester van Turnhout).
📍 Vrijdagnamiddag 5 september 2025, van 13 tot 18 u. – Het Predikheren, Mechelen
🎯 Voor praktijkmensen, overheismedewerkers en onderzoekers die op zoek zijn naar inspiratie en tools om slimmer om te gaan met polarisatie.
Een initiatief van Wij-Zij, een netwerk van partnerorganisaties die samen bouwen aan duurzame antwoorden op toxische polarisatie.
🎙️ De impactdag wordt gemodereerd door The Floor is Yours. We zorgen ervoor dat niemand in slaap valt, dat je niet verdrinkt in jargon, en dat er ruimte is voor échte interactie. Verwacht geen droge presentaties, maar scherpe vragen en betrokken gesprekken. Ons doel: dat je naar huis gaat met nieuwe inzichten en goesting om aan de slag te gaan.
Timing
13:10 – 13:30 | Onthaal |
13:30 – 13:40 | Verwelkoming & intro |
13:40 – 14:25 | Jongeren versus politie |
14:25 – 15:10 | Online polarisatie |
15:40 – 16:25 | Overheid versus burgers |
16:26 – 16:55 | Panelgesprek: van inzicht naar actie |
16:55 – 18:00 | Slotwoord en receptie |
Thematische sessies
Sessie 1: Jongeren versus politie
Van botsen naar boksen in Gent
Jongeren en politie, het schuurt vaak. In Gent werkte de lokale politie samen met jongerenorganisaties aan een vernieuwende aanpak: in plaats van elkaar enkel in crisissituaties te zien, creëerden ze ontmoetingsplekken. Wat denk je van samen boksen, of samen een populaire YouTube-reeks opnemen over flikken en jongeren in Gent?
In deze sessie krijg je het verhaal vanop de eerste rij. Korpschef Filip Rasschaert, een betrokken jeugdinspecteur en een jongere uit het project delen hun ervaringen. Hoe begin je eraan, wat heb je nodig om het te doen werken – en hoe maak je het duurzaam?
Sessie 2: Online polarisatie
Hoe sociale media ons uit elkaar drijven – en wat we eraan kunnen doen
Sociale media lijken een broeihaard voor polarisatie: van toenemende haatspraak, bubbels die je eigen gelijk bevestigen, tot online moderatie in handen van AI. Maar wat klopt daarvan echt?
Het Antwerpse AI-bedrijf Textgain leidt Europees onderzoek naar online haatspraak en deelt in deze sessie enkele opvallende bevindingen uit hun meest recente data. Samen met ervaringsdeskundigen gaan we in gesprek: hoe herken je online polarisatie, en hoe reageer je erop?
Sessie 3: Burgers versus de overheid
Hoe je opnieuw vertrouwen kunt winnen
Hoe ga je als overheid om met weerstand? Van protest tegen een windmolenpark tot woede rond een vluchtelingencentrum – burgers willen niet alleen uitleg, ze willen erkenning.
Guido Rijnja, gedragswetenschapper en communicatieadviseur bij de Nederlandse Rijksvoorlichtingsdienst, ontwikkelde de dilemmalogica: een eenvoudige maar krachtige aanpak in drie stappen die helpt om polarisatie te doorbreken en écht contact te maken. Hij gaat erover in gesprek met de Vlaamse ombudsvrouw Myriam Parys.
In deze sessie toont hij hoe je verschil bespreekbaar maakt, gedeelde vragen vindt en opnieuw vertrouwen bouwt – ook als het schuurt.