Lespakketten en trainingen voor leerkrachten van Mediawijs

Mediawijs ondersteunt onder andere leerkrachten om digitale technologie en media actief, creatief, kritisch en bewust te gebruiken. Een van de strategieën hoe ze dit doen is door het aanbieden van vormingen aan het Vlaamse digitale en mediawijsheidsveld. Ze hebben achtergronddossiers, inspirerend lesmateriaal en online trainingen.

Een relevant lespakket is de EDUbox Wij-Zij denken: leren van mening verschillen. De box is ontwikkeld voor leerkrachten, waarbij je zelf geen diepgaand inzicht in polarisatie nodig hebt. Leerlingen kunnen zelf aan de slag met het materiaal. In de box vind je een introductie met een sociale identiteitsoefening, theorie met filmpjes, een groot rollenspel en extra inspiratie.

Een recent ontwikkeld coachingstraject is NO CAP. No Cap is een online training voor leraren over omgaan met polarisatie, (online) manipulatie en identiteit in een diverse samenleving. Dit traject is erop gericht om handvatten te bieden bij de preventie van radicalisering in de klas.

Ook is er lesmateriaal beschikbaar over de manier hoe propaganda werkt. Met Mind over Media heb je toegang tot negen concrete lesideeën en met What’s New krijg je een handleiding voor leerkrachten hoe vandaag om te gaan met propaganda, complottheorieën en misleidende informatie.

Afsluitend is er ook de Kritikat, een workshop voor kinderen uit de derde graad van het basisonderwijs, waarbij ze op een speelse manier leren feit en fictie van elkaar te onderscheiden. Je kan de workshop boeken of zelf een opleiding volgen.

Meer informatie, dossiers en lesinspiratie kan je vinden op de website van Mediawijs!

 

Meer info