Traumasensitief begeleiden van groepen
In deze vorming van FARO en Wij-Zij leert u hoe u traumasensitief kunt handelen tijdens ontmoetingen waar heftige emoties, conflict en polarisatie sterk kunnen oplaaien.
Als volwassen begeleider van groepen of in een-op-eengesprekken krijgt u soms te maken met onverwachte situaties waarin stress, verdriet en emoties naar boven komen. Onverwacht gedrag en emotionele uitbarstingen zijn soms een gevolg. De emoties laaien op, zeker wanneer er weinig begrip en empathie vanuit de groep of tijdens een gesprek (mogelijk) is.
Trauma’s en de uitdagingen hierbij kunnen in verschillende contexten de kop opsteken:
- Tijdens een mondelinge-geschiedenisinterview: hoe handelt u wanneer er tijdens een interview trauma naar boven komt?
- Tijdens activiteiten, waar mensen en groepen elkaar ontmoeten rond (gepolariseerd) erfgoed.
Hoe kunt u in deze situaties zelf handelen? Hoe kunt u door traumasensitief begeleiden ervoor zorgen dat de emoties niet ontaarden? Hoe reageert u op een ethische manier op mensen met een traumatische ervaring?
Traumasensitief begeleiden maakt u als begeleider bewuster voor de spanning die kan oplaaien, en helpt u om de stress te laten dalen. Deze workshop geeft u een houvast. We hebben aandacht voor preventie en voor het tot stand brengen van verbinding met en tussen de gesprekspartners.
Tijdens deze vorming komen de volgende aspecten aan bod:
- Wat is traumasensitief begeleiden?
- Wat gebeurt er in het brein?
- Hoe kunt u veiligheid installeren?
- Hoe kan traumasensitief begeleiden werken als een co-regulator?
- Hoe kunt u ‘in het midden staan’ wanneer emoties oplaaien?
- Wat zit er achter het gedrag?
- Hoe speelt handelingsverlegenheid een rol?
- Wat is het model van de ‘beschermjassen’?
Voor erfgoedwerkers die groepen begeleiden en/of een-op-eengesprekken voeren, en hierbij te maken krijgen met onverwachte situaties waarin stress, verdriet en emoties naar boven komen. U wilt meer inzicht in hoe dit goed te begeleiden, en hebt nood aan praktische handvatten.
Voorkennis over traumasensitief begeleiden is niet nodig. Wel verwachten we dat u kunt bijdragen aan de hand van praktijkervaringen waarbij heftige emoties en/of trauma tijdens activiteiten en ontmoetingen aan bod kwamen. Tijdens deze vorming werken we interactief door veel uitwisseling en hands-onoefeningen.
Bij de inschrijving vragen we u om een concrete case/voorbeeld voor te leggen, aangevuld met een toelichting over wat u uit de vorming wil halen.
Programma
9.00 uur: Inloop
9.30 uur: Voormiddaggedeelte
12.00 uur: Veggie lunch
13.30 uur: Namiddaggedeelte
16.30 uur: Einde
Over de docente
De vorming wordt gegeven door docente Griet Severeyns. Griet is vormingswerker en contextueel therapeut en heeft meer dan tien jaar ervaring in transculturele hulpverlening. Naast haar werk in het Vormingscentrum HIVSET doceert Griet aan AP Hogeschool in de richting orthopedagogie waar ze studenten inspireert in het omgaan met diversiteit. Griet schreef het boek In je blootje voor de klas waarbij verbinding centraal staat. In deze vorming concentreert Griet zich op traumasensitief begeleiden van volwassenen.
Deze vorming is een samenwerking tussen FARO en Wij-Zij. FARO is het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed. Wij-Zij is een netwerk van heterogene partnerorganisaties die samenwerken om een duurzaam antwoord te bieden op toxische polarisatie.
Praktische info
Begindatum: 5 december 2024
Locatie: Kazerne Dossin, Goswin de Stassartstraat 153, 2800 Mechelen
Deelnemers: Max. 25 deelnemers
Uiterste inschrijvingsdatum: 28 november 2024
Tarieven
Het standaardtarief voor deze vorming is 0 euro (gratis).
Het kortingstarief voor deze vorming is 0 euro (gratis) en geldt voor organisaties en verenigingen in de erfgoedsector en voltijdse studenten.
Werkzoekenden en personen in een kwetsbare sociaaleconomische positie kunnen via de organisator van de vorming een sociaal tarief aanvragen.
Meer info over onze tarieven vindt u in de algemene voorwaarden van FARO.
Inschrijven
Schrijf je in via de website van FARO
Meer info