Welke strategieën kunnen schadelijke polarisatie doorbreken?

Bij (interetnische of sociale) polarisatie die een bedreiging vormt voor het sociale weefsel, wil je ingrijpen. Maar hoe? De Nederlandse filosoof Bart Brandsma vat dit samen in vier gamechangers.

  1. Ten eerste richt je je aandacht best op de grote groep in het midden. Ook pushers richten zich op deze middengroep, en voeren bij hen de druk op om kamp kiezen, voor of tegen. Je kan alleen effectief depolariseren door dezelfde strategie te hanteren, je aandacht weg te halen van de polen en te investeren in het midden.
  2. Ten tweede verander je van onderwerp. Verleg het debat, en ga op zoek naar het verlangen van het midden. Benadruk daarbij niet waarin mensen verschillen, maar wat ze gemeenschappelijk hebben.
  3. Het juiste onderwerp kom je alleen te weten door echt in dialoog te gaan, in plaats van je op te stellen boven de partijen. Elke goede dialoog begint met luisteren. Luisteren kan maar als je zelf van positie verandert en tussen de mensen in het midden gaat staan. Dat is de derde game changer.
  4. Ten slotte verander je ook van toon. Als je in het midden staat vel je geen oordeel. Je gaat wel op een verbindende manier in gesprek met mensen.

Meer weten over succesvol depolariseren?

Lees het boek van Bart Brandsma, of volg één van onze opleidingen.