Tools & tips
16 oktober 2019

Handreiking: omgaan met maatschappelijke spanningen in wijken

Professionals en beleidsambtenaren weten vaak niet goed hoe zij om moeten gaan met maatschappelijke onrust en spanningen in de wijk. Voor hen is er deze handreiking met achtergrondinformatie en praktische tips, opgesteld door het Kennisplatform Integratie en Samenleving.

In onze samenleving neemt (de ervaring van) diversiteit steeds meer toe. Dit vergroot de kans op vervreemding, uitsluiting, onbegrip en conflicten in de wijk. Eerstelijns professionals – zoals maatschappelijk werkers, opbouwwerkers en jongerenwerkers – en (gemeentelijke) bestuurders en beleidsmakers, hebben vaak moeite met het aanpakken van deze spanningen. Deze handreiking biedt hen handvatten.

Praktische informatie

De handreiking bestaat uit veel (achtergrond)informatie, zoals een uitleg over wat onder sociale spanningen wordt verstaan, welke risicofactoren hier aan bijdragen en in welke fasen maatschappelijke spanningen en escalatie verlopen. Ook wordt uitgelegd welke signalen er zijn, hoe je die kan herkennen en hoe een gestructureerde aanpak verloopt. Om professionals concreet op weg te helpen, bevat de handreiking veel praktische informatie met aanpakken, protocollen, checklists en voorbeelden.

Ontdek het Kennisplatform Integratie & Samenleving
Doel van Kennisplatform Integratie & Samenleving (KIS) is een fundamentele bijdrage te leveren aan een pluriforme en stabiele samenleving. De onderwerpkeuze bepaalt het platform door eigen kennis en inzicht én door de kennisbehoefte vanuit het werkveld en de samenleving.

Praktijkvoorbeelden

Burger

Wat is het belang van inclusief taalgebruik bij polarisatie?

Meer info
Ambtenaar, Burger, Onderwijsprofessional

Van Safe Spaces naar Brave Spaces?

Een safe space kan aanzet geven tot cancel culture. Als antwoord hierop suggereren experten diversiteitsbeleid de oprichting van brave spaces. Maar wat zijn brave spaces precies? Wat zijn de verschillen met safe spaces? En staan die twee in tegenstelling tot elkaar, of op een spectrum naast elkaar?

Meer info
Ambtenaar, Burger, Onderwijsprofessional

Hoe kan een herstelgerichte stad burgers verbinden?

Leuven Restorative City is een organisatie die zich laat inspireren door praktijken uit het herstelrecht om het eigenaarschap van conflicten terug te geven aan betrokken binnen het kader van herstel. Maar hoe werkt dat precies?

Meer info