Onderzoeksresultaat
18 maart 2022

Webinar: Inzicht in polarisatie

De coronapandemie bracht een grote golf aan solidariteit, vandaag zien we echter ook heel wat polarisatie. Maar hoe werkt polarisatie precies, en hoe gaan we hier het best mee om als stad of gemeente?

Straatprotest verloopt niet altijd zonder geweld en op de sociale media gaat het er soms hevig aan toe. Voor – en tegenstanders van de coronapas staan tegenover elkaar en desinformatie drijft de groepen verder uit elkaar. De vraag stelt zich dus steeds prangender hoe steden en gemeenten hier het best mee omgaan.

Naar aanleiding van de polarisatie rond de coronamaatregelen neemt het Wij-Zij Netwerk initiatief om een reeks webinars te organiseren waarin we een dieper inzicht verschaffen hoe hier best mee om te gaan. In deze webinar zoomen we in op het fenomeen polarisatie en bekijken we welke interventies er nodig zijn. Wat voedt de polarisatie en hoe komen we tot meer verbinding? Het samenvattend verslag van deze webinar kan je onderaan downloaden, waar we de hoofdpunten van de presentaties bundelen.

Sprekers:

  • Inleiding door Minister Bart Somers
  • Gert Vercauteren (OCAD): Handvaten voor verbinding: Preventie van polarisering en radicalisering na 20 maanden COVID-19 crisis
  • Maarten Van Alstein (Vlaams Vredesinstituut) en Christophe Busch (Hannah Arendt Instituut): Polarisatie, depluralisatie en desinformatie: hoe kunnen we evolueren van sociale bedreiging naar maatschappelijke verrijking?

Samenvattend Verslag: Inzicht in Polarisatie